Biografin om Muhammad ibn Abdullah

Biografin om Profeten Muhammad ibn Abdullah. Lär känna den man som många pratar om men få känner...

26 september 2010

Återuppbyggandet av Kabah och medling


När Profeten nått 35 års ålder beslöt sig Quraish för att renovera Kabah som hade skadats svårt efter att en kraftig flodvåg dragit igenom Mecka. Dessförinnan hade Kabah försvagats av en brand. Det heliga husets höga ålder återspeglades av dess skick med svaga och spruckna väggar. De fruktade att Kabah skulle falla sönder. Utöver det så fanns det inget tak vilket gjorde det till ett lätt byte för tjuvar som ville komma åt alla skatter som bevarades inuti Kabah.

Tidigare hade de fruktat att någon form av förbannelse skulle träda i kraft om de ändrade något på det Heliga Huset men efter flodvågen var en renovering oundviklig. Quraish lät endast rena pengar användas så inga pengar intjänade från ränta, otukt eller andra oärliga affärer accepterades.

Första steget i renoveringen påbörjades av Al-Waleed bin Al-Mugheerah samtidigt som han sa, ”Allah kommer inte att förstöra de som vill förbättra.” Detta yttrande visar på deras okunnighet om Allah, Han vet vår avsikt utan att vi behöver yttra den.
När foket såg att inget hände med honom började de hjälpa till. Så till slut nådde de grunden som lagts av Ibrahim (Abraham).

Vid återuppbyggnaden fördelades arbetet mellan de olika stammarna, de samlade stenar som de gav till en skicklig hantverkare från Rom som lade dem på plats. Allt gick bra tills de kom till den sista uppgiften, att föra den Svarta Stenen till dess rätta plats. Varje stamhövding yrkade att han hade den största rätten att utföra denna ärofyllda gärning. I fyra till fem dagar bråkade dem och det såg ut som att blod behövde spillas för att lösa problemet, tills den äldsta av dem, Abu Omaiyah bin Mugheerah Al-Makhzumi fick en ide´, han sa;
- Låt den som först träder in i Helgedomen besluta åt oss.

Den förste att träda in till Helgedomen var Allahs Sändebud, Muhammed ibn Abdullah. När folket såg att det var han utropade de samtidigt, "Al-Ameen (den pålitlige) har kommit. Vi kommer att nöja oss med hans beslut."

Med lugn och självbehärskning lyssnade han till deras dilemma och beslöt att ena dem alla. Han lät skicka efter en mantel som lades ut på marken med den Heliga Stenen i dess mitt, så lät han en från varje stam komma fram för att lyfta manteln med stenen i. När de fört Stenen till den plats där den skulle ligga lyfte Profeten stenen och förde den till dess rätta plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar